הפינה החודשית

סכרת הריונית

ערכים תקינים של סוכר הם חשובים מאוד תמיד ובמיוחד בעת ההיריון. זו הסיבה שבמהלך ההיריון נבדקות רמות הסוכר, בצום ובהעמסה ( 50/100 גרם סוכר) על מנת לשלול מצב של סכרת הריונית.

מהי סכרת הריונית?

כ-5% מהנשים בתקופת הריונן תסבולנה מסוכרת הריונית, לרוב הסוכרת מתאזנת ונעלמת לאחר הלידה. בסוכרת הריונית הרגישות להורמון האינסולין יורדת וכתוצאה מכך ישנו חוסר איזון ברמות הסוכר. חוסר איזון זה מתבטא ברמות סוכר גבוהות בצום ולאחר העמסה.

כתוצאה מרמות סוכר גבוהות בדם האם, גם רמות הסוכר בדם העובר גבוהות וזה עלול לגרום למספר סיכונים בניהם: משקל יילוד גבוה ( מעלה את הסיכוי לניתוח קיסרי על פני לידה ווגינאלית רגילה), פרע כתפיים (קושי במעבר הכתפיים בתעלת הלידה), סיבוכי נשימה ורמת סוכר לא תקינה בדם היילוד.

 

כיצד מטפלים?

חלק מהטיפול כולל ניטור רמות הסוכר במהלך היום, במידה וזוהי סוכרת קלה – תזונה נכונה ופעילות יכולים יחד להוות את הפתרון. לעיתים, הסוכרת קשה יותר ויידרש טיפול ע"י אינסולין. לכם מומלץ לשלב מעקב של אנדוקינולוג, רופא נשים ודיאטנית.

אכילה נכונה לאיזון רמות הסוכר:

הורמון האינסולין מופרש כתגובה בעיקר לאכילת פחמימות וסוכרים. למען איזונו יש להקפיד על בחירה נכונה של פחמימות, חלוקה טובה שלהן במהלך היום ושילוב נכון בתפריט היומי. לא לשכוח כי אישה בהריון צריכה עדיין לדאוג לאספקת קלוריות , אבות מזון וויטמינים ומינרלים בכמות נאותה.

 

מקורות לפחמימות:

מקור לפחמימות מגיע בעיקר מקבוצת הדגנים, אך ישנו ריכוז של פחמימה גם בחלק מהירקות (בעיקר בפקעות ובשורשים) ,בקבוצת הקטניות וכמובן בקבוצת הפירות.                                         

כחלק מתזונה מאוזנת קיימת ההמלצה הידועה לשלב כ-6 מנות פחמימה ביום. עלינו להבין ראשית מהי מנת פחמימה? ולאחר מכן כיצד לבחור אותן נכון וכיצד לשלבן בתבונה בתפריט היומי...

לחם ודגן  כ - 75 ק"ל למנה

 

פירות כ- 60  קק"ל למנה

 

לחם                  1 פרוסה

אשכולית     ½ בינונית

לחם קל              2 פרוסות

אבטיח        1 כוס, פלח דק

לחמנייה             ½ קטנה

אגס            1 קטן

פיתה, בייגל        1/3

אפרסק       1 בינוני

קרקר מחיטה מלאה  2 יחידות

בננה          1/2 בינונית

פריכיות גדולות     3 יחידות

גויאבה        1 בינונית

מצה                  ½

דובדבנים     1 כוס

דגנים לא מסוכר  1/2 כוס

משמש/שזיף 3 קטנים

קווקר (יבש)        2 כפות

מנגו         1/3בינוני

גרנולה ללא סוכר 2 כפות

מלון            1/2 קטן

סולת (יבש)         2 כפות

 

מיץ פרי הדר ½ כוס

פרורי לחם          2 כפות

משמש מיובש  3 יחידות

אטריות, אורז      3 כפות

ענבים         12 בינוניים

פתיתים (מבושל) 3 כפות

צימוקים      1 כף

תירס גרעינים      ½ כוס

קלמנטינה   2 קטנות

פסטה (דורום)     ¾ כוס

קיווי           1 בינוני

כוסמת              4 כפות

שזיף מיובש 2 יחידות

 

 

תפ"א (מבושל)   1 בינוני

תות שדה    10 יחידות

תפ"א (מחית)     3 כפות

תפוח עץ     1 קטן

בטטה              ½ בינוני

תאנה/ תמר (יבשים) 2בינוני

 

עוגיות פתי בר    2

תפוז           1 קטן

קטניות             1/2 כוס מבושל

(חומוס, פול, עדשים, שעועית, אפונה, סויה )

תמר לח   2 יחידות

צ'יפס                   10 יחידות

 

 

בטבלת התחליפים מצוינת מנה של "לחם ודגן", כל שורה למעשה בעלת ערך קלורי זהה ובעלת ערך פחמימתי זהה  ועל כן מהווה מנת פחמימה. מנת פרי מצוינת גם כן בעמודה השמאלית , בפירות קבלת הפחמימות היא ישירות מסוכר הפרי. ישנה משמעות גדולה הן בריאותית והן מבחינת ירידה במשקל, לאופן ההכנה של מוצר המזון.

 

מהן פחמימות פשוטות , מהן פחמימות מורכבות וכיצד כדאי לבחור?  

פחמימה שהיא פשוטה , כלומר הינה סוכר פשוט ואיננה דורשת פירוק רב בגוף, תיספג מהר יותר ועל כן תגרום לעלייה חדה יותר מרמת הסוכר בדם. בין הפחמימות הפשוטות נמנה את הסוכר הלבן, דבש, ריבה, פירות, קמח לבן וכל המוצרים המורכבים מהם. 

פחמימה מורכבת , הינה פחמימה שדורשת עיכול ופירוק ממושך יותר ולכן נספגת לאט יותר ומעלה בהדרגתיות את רמת הסוכר בדם. בין הפחמימות המורכבות נמנה את הפסטה, אורז, לחם, דגנים וכדומה.

מוצרי מזון אשר גורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר נקראים מזונות בעלי אנדקס גליקמי גבוה הם גורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם.

פחמימות מורכבות ומלאות הן המומלצות ביותר, אילו פחמימות שאינן מעובדות על ידי התעשייה , בעלות סיבים תזונתיים אשר נמצאים בקליפת הדגנים והם המשפיעים על קצב הפירוק האיטי.

 כאשר הפירוק הוא איטי, כמות הסוכר  בדם עולה בהדרגתיות, פחות אינסולין מופרש בתגובה וכך פחות בסוכר נאגר כשומן. בנוסף, רמת השובע והרוגע מורגשת יותר ולאורך זמן.

ומה לגבי מיצי פירות?  

כאשר פרי נסחט למיץ, למעשה כל הסיבים נזרקים ואני שותים רק מים + סוכר.  

כוס מיץ תפוזים למשל, מכילה לפחות 3 תפוזים כך שהערך הקלורי הוא של 3 מנות פרי ולא אחת כמומלץ. בנוסף לכך, עליית רמת הסוכר היא חדה בשתיית מיצים וכפי שהסברתי מומלץ להפחית במזונות בעלי אנדקס גליקמי גבוה. תאכלי את הפרי, אל תשתי אותו

שילוב פחמימות בתפריט היומי:                                                                                                                    

חשוב מאוד להקפיד לא לצרוך את הפחמימה לבדה בארוחה אלא להקפיד לשלב עם חלבון או שומן. כך רמת הסוכר עולה באיטיות ויש תגובה מאוזנת יותר בהפרשת האינסולין.   למשל- לחם עם גבינה או אבוקדו על פני ריבה ; דגנים עם חלב או יוגורט ולא כנשנוש; פסטה בכמות קטנה יותר אך בשילוב עם עוף וכדומה...

 

בהצלחה

קרן לפידות-שווקי, דיאטנית קלינית BsC RD                                                                                                   

תזונה רפואית, הרזיה, תזונת ילדים ונוער ותזונת ספורט                                                                                      

קליניקה אישית וקבוצות תמיכה

054-2517199,    This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.